У світі запахів, або Цікаві факти про наш нюх

У світі запахів, або Цікаві факти про наш нюх

Зір, слух і нюх дозволяють нам сприймати світ таким, яким він є. Особливу роль відіграє нюх. Звичайно, він не такий важливий для людини, як зір або слух. Але він здатний впливати на наш настрій: запахи можуть навіяти романтичний настрій, витягнути з депресії і навіть… змусити закохатися.

  1. Виявляється, нюх можна «натренувати». Яким чином? Складні ефірні композиції сприяють цьому. Наприклад, поєднання троянди, ветивера, ладану, герані, сандала, пачулі та ялівцю. Але найголовнішим помічником у цій справі вважається базиліковий ефір. Ви можете використовувати ароматичні палички з таким запахом або дифузор.
  2. Найгостріший нюх у новонароджених. На жаль, упродовж перших місяців життя він притуплюється. А за перший рік життя малюк втрачає близько 50% гостроти сприйняття запахів.
  3. Коли репродуктивна функція згасає, чутливість рецепторів нюху різко знижується.
  4. У деяких випадках у людини може виявлятись гіперосмія. Що це? Висока сприйнятливість запахів. Частіше за все з цим стикаються при сексуальніому утриманні, жінки після пологів, під час дієт, а також ті, хто страждає від мігрені.
  5. Алкоголь впливає на нюх. Яким чином? Мартіні, джин та червоне вино загострюють його, а текіла, коньяк, віскі та горілка притуплюють. Але ефект короткочасний.
  6. Після тривалого перебування на сонці (понад 1-1,5 години) наш ніс починає погано розрізняти запахи.
  7. При стресі, вагітності чи під час статевого дозрівання запахи можуть сприйматися спотворено.
  8. Роботу нюхачів виконують лише чоловіки: на відміну від жінок, їх нюх слабшає лише кілька разів на рік (відповідно до біоритмів). У жінок зниження гостроти обумовлюється початком менструального циклу.
  9. Курці-початківці притуплено відчувають запахи. Їхній нюх погіршується на 50% і більше. Згодом ніс починає працювати краще, але лише на 20%. Але якщо курець відмовиться від своєї звички, то «нюх» буде гострішим на 30%, ніж він був спочатку.
  10. Гостра або надто солона їжа притуплює нюх. Ефект триває близько 1-1,5 години. Також на нюх діють морепродукти.
  11. Упродовж усього дня наше сприйняття запахів змінюється. Все залежить від доби. Наприклад, вранці нюх у рази гостріший, ніж ввечері.

Наповніть своє літо смачними і соковитими ароматами. В інтернет-магазині Scents представлена арома продукція за приємними цінами.

Вернуться к списку
Мы обрабатываем персональные данные (cookies, IP-адрес, местоположение), чтобы вам было удобнее пользоваться сайтом. Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на обработку персональных данных. Если вы не согласны - то вам следует покинуть сайт. В таком случае свяжитесь с нами любым удобным способом (телефон, email), мы поможем найти решение.
Подтверждаю
Добавлено в корзину
Scents.com.ua г. Харьков, ул. Отакара Яроша, д. 9А, оф. 33 +38 (099) 632-32-72 +38 (068) 541-42-77 [email protected]